Welk doel stel jij?

Om je doelen te kunnen halen, zul je eerst moeten vaststellen wat jouw doelen zijn. Wat is een doel? En hoe weet je wanneer je het bereikt hebt? Waarom is dit voor jou belangrijk? Dat hangt vaak af van de verschillende rollen die je hebt en welke je daarvan belangrijk of prettig vindt.

Hoe ziet het er voor jou uit als je jouw doel bereikt hebt? Om dit te kunnen meten en weten voor jezelf, is het belangrijk om een duidelijk plaatje te schetsen van de uitkomst. Hoe ziet het eruit als jij jouw doel bereikt hebt? Wees creatief en pak potlood, verf of stiften en begin hiermee op papier of op de muur, in je agenda, met een foto van jezelf of uit een tijdschrift, in tekst… als het jou maar een duidelijk beeld geeft van het bereikte resultaat.

Welk doel stel je? Een voorbeeld: ik had als doel om voor mijn kinderen een kleine, houten tuintafel op het terras te hebben staan. Ik zag al voor me hoe ze er samen met hun vriendjes aan zouden zitten tekenen, limonade drinken en koekjes eten. Ik hoorde hun vrolijke stemmetjes en gelach… en werd daar bij voorbaat al blij van. Stephen Covey schrijft hierover in ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ dat dit het uiteindelijke doel is: geluk en plezier van mijn gezinsleden. Om dit te bereiken, stelde ik mijzelf een fysiek doel: een kleine houten tuintafel beitsen en in elkaar zetten. Bedenk dus welke deel-doelen leiden tot jouw uiteindelijke doel.

Heb je één doel of meerdere doelen? Je kunt verschillende doelen tegelijk nastreven. Daarnaast kan het zo zijn dat de weg naar het ene doel toe langer is (in tijd of afstand) dan de weg naar het andere doel. Verschillende doelen komen vaak ook voort uit de verschillende ‘rollen’ die je elke dag ‘speelt’.

Ga eens voor jezelf na: welke ‘petten’ heb jij op een dag allemaal op? Zet ze eens op papier!
Enkele suggesties:

 • Man/vrouw
 • Ondernemer
 • Samenwerker
 • Vader/moeder
 • Zoon/dochter
 • Sporter / buurtgenoot / vriend(in) / …
 • …..

Als je naar al jouw petten kijkt, wordt het je meteen duidelijk dat je in elke rol andere doelen kunt hebben. Doelen kunnen elkaar overlappen en in sommige rollen heb je misschien helemaal geen vastomlijnde doelen. Maar zijn die rollen dan minder belangrijk? Een manier om hierin gradatie aan te brengen is jezelf een aantal vragen te stellen.

Vraag jezelf af:

 • Hoe lang wil ik dat deze rol voortduurt?
 • Vind ik deze rol waardevol?
 • Voel ik me prettig in deze rol?
 • Welke waarde voeg ik toe in deze rol?
 • Welke waarde voegt deze rol toe aan mij?

De antwoorden op deze vragen geven je inzicht in welke rollen jij hebt, wilt hebben en misschien niet (meer) wilt hebben. En daaruit kun je afleiden welke rollen voor jou belangrijk zijn. Vergeet daarbij je onderbuikgevoel niet! Intuïtie bestaat. Hoeveel waarde jij daaraan hecht, beslis je helemaal zelf.

Nu weet je welke rollen voor jou belangrijk zijn en welke doelen je jezelf stelt in elke rol. Combineer beide en maak daaruit op wat jouw prioriteit is dit jaar, deze maand, deze week, vandaag…

Bedenk daarbij: prioriteiten stellen is keuzes maken!

Wil jij hiermee aan de slag? Neem dan contact op voor coaching op basis van ‘Neem de regie!’