De toekomst… kun jij vormgeven!

Deze week kreeg ik een mail van een vriend met het volgende onderschrift:

Quant à l’avenir, il ne s’agit pas de le prévoir mais de le rendre possible
It’s not about predicting the future, it’s about making it happen
Antoine de Saint-Exupéry

Dit zette me aan het denken en gaf me een mooie aanleiding voor dit artikel. De uitspraak roept ook een paar vragen op: Kun je de toekomst voorspellen? Hoe dan? Waarop gebaseerd? En kun je de toekomst “creëren” of “laten gebeuren”?  Hoeveel invloed heb jij op hetgeen er in je leven gebeurt? Pasklare antwoorden op deze levensvragen heb ik niet voor je. Wel een aantal ideeën en vragen die je tot nadenken kunnen aanzetten.

Kun je de toekomst voorspellen? Niet op de manier van koffiedik kijken of staren naar een glazen bol, volgens mij. Mensen die dit doen/kunnen voelen volgens mij veel meer intuïtief hoe de dingen zullen verlopen, of waar iemands leven naartoe leidt.

Hoe kun je de toekomst voorspellen? Nou, niet echt dus. Zelfs de weersvoorspellingen die toch vanuit steeds geavanceerder computerberekeningen worden afgeleid, zitten er regelmatig naast. En alsof je op een mensenleven een computervoorspelling zou kunnen uitvoeren… Je kunt wel redelijkerwijs bedenken wat er in de toekomst gaat gebeuren als je nu een bepaalde actie neemt (als ik nu boodschappen doe, kan ik vanavond iets lekkers koken bijvoorbeeld).

En daarmee kom ik op kun je de toekomst ‘creëren’ of ‘laten gebeuren’? Ja, je kunt met je acties jouw toekomst vormgeven. Je kunt namelijk dingen wel doen of niet doen. En ja, daarmee zet je een ketting van gebeurtenissen in gang, die leiden tot… een werkelijkheid in de toekomst. (Of jij ’s ochtends wel of niet met je fietslampje van huis gaat, leidt ertoe of je ’s avonds wel of niet met je licht aan voorbij de politiecontrole komt, waardoor je wel of geen boete krijgt, die je vervolgens wel of niet betaalt etc…)

Hoeveel invloed heb jij op hetgeen er in je leven gebeurd? Prachtige vraag waarover je ongetwijfeld vele dagen kunt filosoferen. Invloed heb je sowieso, maar hoeveel? Soms deelt het leven je een paar kaarten uit waar je absoluut niet op zat te wachten. Heb jij daar dan invloed op (gehad)? Daar kun je over twisten. Maar je heb wel op elk moment een keuze hoe je wil reageren. Ga je zitten sippen, of kies je voor positieve actie? Laat je een primaire reactie zien, of stel je je reactie even uit? (Ben je blij dat je in verwachting bent, krijg je het bericht dat er een tweeling op komst is… dat past niet helemaal in het leven dat je voor ogen had – huis, auto, fiets, vakanties, financiën… wat doe je?)

Je kunt niet altijd kiezen wat er in je leven gebeurt. Je kunt wel kiezen voor jouw reactie hierop. Als je die keuze maakt, dan neem je de regie over je eigen leven. En daarmee over jouw aandeel in het omgaan met  je tijd, je werk, je gezin enzovoort en creëer je dus jouw toekomst. Misschien niet over alle feiten die daarin gebeuren, maar over hoe jij dit ervaart en tegemoet treedt. Daarmee sta jij aan het roer. Ik ben ervan overtuigd dat dit kan.

 

Wil je hiermee aan de slag? Neem dan eens contact op voor persoonlijke coaching, op basis van de training Neem de regie!