Geen stress voor Sinterklaas

Het is de week van Sinterklaas. Pepernoten, schuimpjes, Pieten, mijters, uit volle borst gezongen valse liedjes en eindeloze reclamecampagnes voor speelgoed en parfums vliegen ons om de oren. Het is een oud Nederlands volksverhaal dat de laatste decennia prachtig is uitgebuit door de winkeliers. En terecht, dat is hun manier om de verkoopcijfers aan het einde van het jaar nog mooi wat op te krikken. Het kan daarnaast ook een heel gezellige tijd zijn met verwachtingsvolle snoetjes van jonge kinderen, mooie tekeningen in de schoen, gezellige avonden rond de open haard (of de CV) met familie en vrienden, warme chocolademelk, boterletter en gevulde speculaas.

En wat is het voor jou? Is het een tijd van haasten, vliegen, dwalen door de winkels, “want ik moet nog iets voor die-en-die en ik zou niet weten wat!” of ben jij rustig al vorige week op pad gegaan met een lijstje vol wensen van iedereen die je een plezier wilt doen en hoef je enkel nog de hand te leggen aan het laatste gedicht en de cadeautjes in te pakken? Het verschil tussen deze beide gemoedstoestanden ligt in 2 dingen. Enerzijds de planning die je voor jezelf maakt over hoe, wanneer en waar je cadeautjes gaat kopen. Anderzijds maakt het een heel verschil of je al dan niet weet wat je wilt kopen.

Een planning kun je maken voor alle dingen in je leven. Nu klinkt het misschien gek om het kopen van cadeautjes of een kop koffie drinken met een goede vriend(in) te plannen, maar een bezoekje aan de tandarts schrijf je toch ook in je agenda? Het verschil is dat men dingen die spontaan lijken, privé zijn, alleen door jou zelf gedaan moeten worden vaak niet nodig lijken om te plannen. “Die doe ik gewoon als ze me even uitkomen”, denk je dan al snel. En het gekke is… dat het dan bijna nooit uitkomt. Want er zijn altijd wel andere mensen die je vragen om iets te doen, ergens aan deel te nemen of er is een vuilniszak die nu buiten gezet moet worden.

Blijft nog over dat het een heel verschil maakt of je weet waar je naar op zoek bent. Als je in een groep lootjes getrokken hebt, heb je een goede kans op succes. Vaak staat daar naast de naam van de ontvanger ook een aantal wensen van die persoon op. En meestal zijn er binnen de groep afspraken gemaakt over het maximaal te besteden bedrag. Ook deze dingen lijken spontaniteit weg te nemen. Dat kan zo zijn, maar het leven is nu eenmaal vaak een stuk eenvoudiger als je weet waar je aan toe bent. Als je dan de wensen uit de verschillende groepen (gezin/familie, sportclub, vriendengroep) op een lijstje hebt gezet, kun je heel effectief winkelen. Geen gezwoeg, gezweet en gedoe.

Het prettigst is het, als mensen zo precies mogelijk opgeschreven hebben wat ze graag willen hebben.
Dat scheelt jou enorm veel tijd met zoeken en je geeft ze ook echt datgene wat ze echt graag willen. Dat heet de Wet van Sinterklaas. Als je namelijk opschrijft: sokken, dan kan het zijn dat tante Truus meent jou een groot plezier te doen met een paar zelfgebreide, kriebelende geitenwollen sokken… Terwijl jij een paar hippe, knalgele, schokabsorberende skisokken had willen hebben. Leuk dus, die spontaniteit, maar wel dikwijls met teleurstelling voor zowel gever als ontvanger.

Zoals je begrijpt kan je dit hele verhaal over 3 weken nogmaals lezen als je in de “pre-Kerst-ik-moet-nog-van-alles-afronden-op-mijn-werk-en-ook-nog-cadeautjes-kopen-voor-onder-de-boom-en-het-Kerstmenu-voorbereiden” fase zit.
Ontstressen kan dan wederom op de volgende manier: Neem zelf de regie en bedenk eens goed wat je echt wilt en zeg dat ook.

En jij? Wat wil jij graag krijgen van Sinterklaas?
•    Wil je meer regie nemen over jouw leven, werk en vrije tijd?
•    Wil je op zoek naar de baan die echt bij je past?
•    Wil je je meer ontwikkelen in je functie, bijvoorbeeld als teamleider?
•    Wil je… vul maar in: ik ben erg benieuwd naar jouw focus voor de komende periode!

 

Als je wilt weten hoe je een planning kunt maken voor je hele leven, dus zowel werk als privé, neem dan eens contact op voor persoonlijke coaching, op basis van de training Neem de regie!